ALERGIJA

alergije

Kaj je alergija? Beseda je grškega izvora in pomeni reagirati drugače. V medicini je alergija neustrezna in pretirana reakcija našega imunskega sistema na številne snovi v okolju.

 

RAZDELITEV ALERGIJSKIH BOLEZNI

Alergijske bolezni delimo na :
• alergijske bolezni dihal,
• alergije na strupe žuželk,
• alergije na hrano,
• alergije na zdravila in cepiva,
• kožne alergijske bolezni.

 

PREPOZNAVANJE ALERGIJ

Simptomi pri alergiji so pogosto podobni znakom navadnega prehlada ali drugim boleznim. Glede na tip alergije, ki jo imate, se lahko pojavi izcedek iz nosu, zamašitev nosu, solzenje oči, kihanje, kožni izpuščaj, vzdražljiv želodec, slabost, glavobol?. Sami lahko raziskujete, kaj pri vas sproži značilne simptome, tako da se opazujete in jih opišete. Za potrditev svojih ugotovitev se oglasite pri zdravniku, ki prisotnost alergije lahko določi z različnimi testi. Najbolj pogosti so kožni testi, krvni testi in provokacijski testi.

 

ZDRAVLJENJE ALERGIJ

Prvo in osnovno pravilo pri zdravljenju alergije je izločitev alergena.
• Tako so nasveti alergičnim na cvetni prah, da ostanejo v zaprtem prostoru, kadar je
koncentracija peloda velika in prostore prezračijo le na hitro.
• Preobčutljivi na pršico morajo odstraniti oblazinjeno pohištvo, preproge in težke
zavese iz stanovanja, zmanjšati vlažnost stanovanja, predvsem pa vzmetnice in
vzglavnike prevleči s protialergijskimi prevlekami.
• Alergičnim na hrano se priporoča izključitvena dieta, kar pomeni popolno izogibanje hrani, ki bolniku škodi.

 

IMUNOTERAPIJA je način zdravljenja alergijskih bolezni z uporabo alergenih cepiv. Cepivo se daje praviloma v obliki podkožnih injekcij. Imunoterapija traja 3 – 5 let, posebno je učinkovita pri bolnikih alergičnih na strupe žuželk.

 

ZDRAVLJENJE Z ZDRAVILI.

Zdravila alergije ne pozdravijo, zmanjšajo pa alergijski odziv in bolezenske znake ali pa simptome odpravijo. Uporabljajo se antihistaminiki, kortikosteroidi, dekongestivi, antiholinergiki, antilevkotrieni. Zdravila vam bo predpisal zdravnik. Natančno sledite navodilom za uporabo. Bolniki, ki so doživeli hudo alergijsko reakcijo, morajo vedno imeti pri sebi set za prvo pomoč, ki jim ga je predpisal zdravnik. Po samopomoči pa morajo čimprej obiskati zdravnika.

Samozdravljenje z zdravili se največkrat uporablja za blaženje simptomov senenega nahoda (kihanje, izcedek iz nosu, vnetje oči, pekoč občutek v očeh). Uporabljajo se antihistaminiki v obliki tablet

Avtor: Mojca Furlan Kržišnik, mag. farm.