Farmacevtska skrb pri bolnikih s sladkorno boleznijo


14.NOVEMBER – DAN SLADKORNE BOLEZNI 

14. november je posvečen sladkorni bolezni. Namenjen je preprečevanju in odkrivanju sladkorne bolezni, predvsem papreprečevanju posledic sladkorne bolezni, ki se razvijejo, če sladkorna bolezen ni pravočasno odkrita oziroma pravilno vodena.

Pojem sladkorna bolezen ali diabetes mellitus zajema več presnovnih bolezni, katerih skupna značilnost je povišana koncentracija sladkorja (glukoze) v krvi. Nastane zaradi pomanjkljivega izločanja hormona insulina ali njegovega okvarjenega delovanja ali pa obojega skupaj. Posledica je motena presnova ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. (1)

Obravnava bolnikov s sladkorno boleznijo obsega predvsem preprečevanje razvoja kroničnih zapletov, ki so v veliki meri odgovorni za povečano obolevnost in zgodnejšo umrljivost, pomembno pa vplivajo tudi na  kakovost življenja.

Kronični zapleti  sladkorne bolezni se razvijejo kot posledica okvar velikih žil (arterij), malih žil (arteriol) pa tudi drugih organskih sistemov (npr. živčevja).

Ločimo torej:

  • makrovaskularne zaplete – kot posledico okvare velikih žil – najbolj so prizadete žile, ki oskrbujejo srce (koronarna bolezen), možgane (možganska kap) in spodnje okončine (periferna arterijska okluzivna bolezen); te prispevajo k prezgodnji umrljivosti,
  • mikrovaskularne  zaplete – kot posledico okvare malih žil v očeh (diabetična retinopatija), ledvicah (diabetična nefropatija) ter okvara živcev (diabetična nevropatija). (2)

Ob letošnjem dnevu sladkorne bolezni želimo posebej opozoriti na možnost okvare vida.

Če imate diabetes, to še ne pomeni, da bo vplival na vaš vid, obstaja pa večje tveganje. Če je  diabetes pod dobrim nadzorom, potem je manj verjetnosti, da se bodo težave pojavile oziroma bodo manj nevarne. Vendar, če pride do zapletov,  ki vplivajo na oči, lahko to vodi v izgubo vida.

Večino primerov izgube vida zaradi diabetične retinopatije je mogoče preprečiti. Pri tem je zgodnje diagnosticiranje nadvse pomembno. Ker sami morda ne boste vedeli, da je z vašim vidom kaj narobe, so redni pregledi vida zelo pomembni. Priporočljivo je tak pregled opraviti enkrat letno. (3)

Z optimalno urejenostjo koncentracije glukoze v krvi in pravočasnim odkrivanjem sprememb, ki bi lahko ogrozile vaš vid, lahko preprečite slabšanje vida in v skrajnem primeru tudi slepoto. Ta je bila v preteklosti pogosta posledica sladkorne bolezni.

Večino diabetičnih težav, ki ogrožajo vaš vid, se da preprečiti z laserskim zdravljenjem, če se ukrepa dovolj zgodaj . Pomembno pa je vedeti, da je lasersko zdravljenje namenjeno ohranitvi obstoječega vida in ne njegovega izboljšanja. (3)

 

Zapisala: Tatjana Lenart Srebot, mag. farm.

 

Viri:

1 – Sladkorna  bolezen, priročnik (Ljubljana, 2006)
2 – Prepoznavanje in zdravljenje sladkorne bolezni (zbornik LZS 2014)
3 – Internet – Diabetes in vid (Optika pri Stolnici 2011)